Lekkere vleesrecepten:

Het internet staat vol met diverse recepten. Nu zijn wij slagers en geen koks en zeker geen culinaire redacteuren. Maar toch willen de website gebruiken om onze klanten te helpen met tips en trics. Zo willen wij een bijzondere database aanleggen met leuke en smaakvolle tips aangeleverd door u. Deel uw lekkerste recept voor de BBQ maar ook voor in de pan of oven. Belangrijk is wel dat hoofd ingrediënt altijd vlees moet zijn. 

Het mag ook een link zijn naar een andere website, waar het recept staat omschreven. Dus kom maar op met uw bijzondere recepten.

Oma’s draadjesvlees

Wie kan het zich nu niet herinneren; oma’s draadjesvlees. Denk eens terug aan die gezellige tijd dat je oma of moeder de hele middag in de keuken stond en dan een heerlijke stoofpot maakte. Het leek een hele klus, maar in werkelijkheid is het maken van ouderwets draadjesvlees eigenlijk heel simpel.

Voor 6 personen:

• 1 kilo runderstoofvlees (riblap)
• 2 grote uien
• 2 tenen knoflook
• 3 laurierblaadjes
• 3 kruidnagels
• 2 eetlepels mosterd
• 2 plakken ontbijtkoek (zonder korst)
• 250 ml donker bier
• Paar takjes tijm
• Roomboter
• Scheut olijfolie (om mee te bakken)
• 3 eetlepels bloem
• 750 ml runderbouillon

Bereiding

Snij het vlees in gelijke stukken en smeer deze in met de mosterd. Snipper de ui en knoflook, verhit in een stevige braadpan (bij voorkeur een gietijzeren) de olijfolie en roomboter (lekker ruim). Braad het vlees rondom bruin en haal deze met een schuimspaan uit de pan. Fruit de ui in het braadvocht, gooi daarna het vlees terug met de bloem (dit is voor de binding), peper, zout en de gesnipperde knoflook.

Laat intussen ook de runderbouillon zachtjes warm worden. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagel en tijm toe en voeg daarna ook langzaam de warme bouillon en het bier toe als laatste voeg je het ontbijtkoek in kleine blokje toe, dit geeft naast binding ook nog een lekkere zoete smaak. Vind je dit niet lekker dan kan je dit ook vervangen door een witte boterham zonder korsten.
Laat de stoof lekker 2 uurtjes op een laag vuurtje sudderen. Je kan indien je een gietijzeren pan hebt gebruikt dit ook in een oven zetten op 100 graden, dit is wat praktischer en veiliger, je kan dit makkelijker alleen laten.

Sucade op de BBQ

Ja een sucade op je BBQ is heerlijk, hierbij een korte omschrijving hoe je dit het beste kan doen, maar je kan er ook je eigen twist aan geven.

  1. Rub (smeer) je vlees in met peper en zout, echt meer is niet nodig, maar je mag er altijd naar smaak iets aan toevoegen.
     
  2. Stook de bbq met hierop een gietijzer rooster tot minimaal 200 graden op.
     
  3. Leg het vlees op de warme bbq. Grill het vlees aan beide zijden ± 2,5 min (afhankelijk van de dikte van het vlees).
     
  4. Draai het vlees nu weer om en leg hem een kwartslag gedraaid op het rooster. Zo krijg je die mooie ruitjes in het vlees. Dit is niet alleen mooier maar zorgt ook voor meer smaak. Nu weer voor 2,5 minuten en dan ook de andere kant 2,5 minuten.
     
  5. Nu is het belangrijk om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Deze zegt alles over de garing van het vlees. 55 tot 58 graden voor medium rare (vind ik het lekkerste). 60 tot 63 graden voor medium verder door zou ik niet doen.
     
  6. Laat je vlees rusten!! Minimaal 5 tot 10 minuten, zo kunnen alle vleessappen terug naar de kern trekken.
     
  7. Trancheer (in dunne plakjes snijden) het vlees. Let op dat je tegen de draad in snijd anders blijf je kauwen op het vlees. Bestrooi het vlees nog met een extra snuf zeezout en/of zwarte peper.

Kies eens voor een Tomahawk

Lekker BBQ’en kan en is helemaal niet ingewikkeld. Het sleutelwoord is vaak ‘rust en geduld’. Zorg altijd dat je hittebron of dat nu kolen, gas of elektriciteit is goed op temperatuur is. Kies uiteraard bij voorkeur voor kolen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Wacht bij kolen rustig dat het vuur weg is en dat de kolen roodgloeiend zijn.

In het geval van Rib eye / Tomahawk is het belangrijk om een deel van je BBQ in te richten voor indirect bakken. Dat kan bij een kamado door een speciale schaal daarvoor te gebruiken. Dit vlees moet je langzaam laten garen, hierbij is rust heel belangrijk. Stook je BBQ niet te hoog op zodat je vlees niet verschroeid. Tussen de 120 en 150 graden is voldoende. Als de Rib eye / Tomahawk een mooie bruine kleur heeft leg je hem nog 5 à 10 minuten met aluminiumfolie afgedekt op een schaal, zodat de sappen gelijkmatig over het vlees kunnen verspreiden.

Heb je een dik stuk vlees en wil je zeker weten dat deze gaar is, dan kan je ook een temperatuurmeter gebruiken. Een kerntemperatuur van circa 52 graden is voldoende, anders is je vlees te ver door gebakken en dat is voor zo’n mooi stuk vlees zonde.

Succes en laat ons weten of het gelukt is.

Tomawhak

Kerstdiner

Wat gaan we eten met de kerstdagen? Ieder jaar weer een verrassing wat er wordt geserveerd tijdens het kerstdiner. Mogen wij u enkele suggesties doen? Hieronder vindt u enkele voorbeelden van eenvoudige gerechten; Rollade, Rosbief, Bavette en Rib eye.

Klapstuk van de Week: de brisket

De brisket is de borst van een rund, het vlees bevat veel pezen en is hierdoor taai van structuur. Dit is dan ook de reden waardoor het in met name Nederland borst- of klapstuk wordt genoemd. Dit vlees leent zich uitermate goed voor een langzame bereiding op een relatief lage temperatuur – Slow cooking.

Door de lange garing op lage temperatuur wordt het collageen omgezet in gelatine. Het doorgaans taaie vlees van de Brisket verandert in een botermals stukje vlees wat i.c.m. een lekker koolsalalde of op een broodje superlekker smaakt.

Een Brisket smaakt het beste als het van een echt vleesrund is en een voldoende marmering heeft. De brisket kan je bestellen als een ‘point’ of ‘flat’. Het is doorgaans een behoorlijk stuk vlees, wil je zeker weten dat je een goed stuk vlees hebt, vraag de slager dan om een stuk van de ‘point’ dit is het fijnste stuk van de Brisket.

Een Brisket smaakt het beste als het van een echt vleesrund is en een voldoende marmering heeft. De brisket kan je bestellen als een ‘point’ of ‘flat’. Het is doorgaans een behoorlijk stuk vlees, wil je zeker weten dat je een goed stuk vlees hebt, vraag de slager dan om een stuk van de ‘point’ dit is het fijnste stuk van de Brisket. De ‘flat’ is het grote stuk onder de ‘point’ en kan bijna 7 kilo wegen.

brisket

Brisket bereiden:

  • Vraag de vleesboerderij om de vetranden eraf te halen
  • Gebruik een geschikte dry rub om je brisket in te smeren
  • Het vlees goed inpakken in aluminiumfolie
  • Bereid de brisket op een temperatuur van circa 110 graden, de kerntemperatuur moet ongeveer op 90 graden uitkomen
  • Wil je het vlees extra mals maken, dan kan je het injecteren met een runderbouillon
  • Laat de brisket gemiddeld 2,5 uur per kilo langzaam garen
  • Als de brisket goed gaar is, laat je deze nog even nagaren in de folie

Wat is een Dry Rub?

Een Dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen met als basis zout en suiker. Dit is steeds populairder door de opkomst van het Low en Slow bbq’en. In de basis is de rub ook ontwikkeld voor deze bbq techniek waar je vaak grote stukken vlees uren lang langzaam bereid op de bbq.

Hoe werkt een Dry Rub?

De twee belangrijkste ingrediënten in een Dry rub zijn suiker en zout:

  • Zout: Onttrekt vocht uit het vlees. Dit zorg er voor dat de kruiden en specerijen van de rub oplossen in het vlees eigen sap
  • Suiker: Zorgt door karamellisering voor een mooie korstvorming tijdens het BBQ’en. Ook wel ‘Bark’ genoemd.